Basilio Losada, el primer catedràtic, ara jubilat, de Filologia Gallega i Portuguesa de la UB, obre el dossier amb un article on explica l’interès d’Espriu per la literatura gallega, que es complementa amb algunes de les cartes que el poeta li va enviar al catedràtic i que contenen comentaris d’Espriu sobre les obres de literatura gallega que anava llegint a mesura que les hi feien arribar els seus col·legues gallecs. També hi ha afirmacions d’allò més interessants, com aquesta:
«No sé si vostès incorporaran l’Església a la cultura gallega, però és segur —és només qüestió de temps— que hi incorporaran plenament el poble. Vostès rai, que tenen una llengua universal. Com ja li vaig dir, tenen la partida més guanyada que nosaltres, a la curta o a la llarga.»
El dossier continua amb unes pàgines de Xesús Alonso Montero, catedràtic també jubilat de Literatura Gallega a la USC, qui explica, sobre tot, la relació també epistolar i de col·laboració que establí amb Espriu. Destaca, a més, el gran interès que La pell de brau despertà a Galícia en els anys de la dictadura.
Més endavant el treball se centra en la relació d’Espriu amb Xosé Lois García, escriptor gallec i director, actualment, de l’arxiu municipal de Sant Andreu de la Barca. I tanquen el dossier tres apèndix: al primer hi ha unes traduccions inèdites de set poemes de La pell de brau que van fer l’any 73 i l’any 85 els escriptors Xesús Rábade Paredes i Helena Villar Janeiro; al segon apareix la relació dels 52 llibres gallecs de la biblioteca de Salvador Espriu. Finalment, al tercer, tenim la transcripció d’algunes de les fitxes dedicades a la literatura i a la llengua gallegues del fitxer d’aprenentatge del poeta. En aquest fitxer personal, Espriu anotava versos o cites que li semblaven interessants, i també prenia apunts lingüístics. En el nostre cas, hi té apuntats uns quants fragments de poemes de la Rosalía, els sis poemes gallecs de Lorca i cinquanta-nou paraules gallegues anotades per ordre alfabètic amb la corresponent traducció.
De la lectura del dossier traiem una impressió certa: el gran interès que Salvador Espriu tenia pel poble gallec, vehiculat a través de la seva literatura i amb una especial passió per l’obra de la Rosalía, i els ànims amb què tothora encoratjava els seus amics gallecs a seguir treballant pel redreçament de la nació gallega: «Visquin i lluitin per Galícia. Guanyaran. Però no s’arrisquin sense necessitat. Cal la gent desvetllada i al carrer, no a la presó».
I acabem. Al dossier, Xesús Alonso Montero reprèn l’article necrològic que va publicar el 24 de febrer de 1985 al Faro de Vigo, dos dies després de la mort de Salvador Espriu. Hi constata la devoció que aquest sentia per la Rosalía i fa referència al poema “Cançó tòpica de les dones gallegues a Rosalia”, que Espriu va publicar el 1949 al recull Les cançons d’Ariadna.
Precisament, aquest és el poema que obre el n. 3 de la col·lecció Poetas con Rosalía, un recull de diverses composicions en homenatge a la poeta gallega que edita la Fundación Rosalía de Castro per repartir-lo entre els assistents a l’acte que se celebra cada any el 15 de juliol a la Casa da Matanza, on va morir la Rosalía aquell mateix dia d’ara fa 123 anys. No és el mateix que llegir-lo al jardí de casa seva amb una copa d’un Rosalía de Castro a la mà, però servirà per anar fent boca i perquè us engresqueu a acostar-vos a Padrón amb aquest poema de l’Espriu:
Cançó tòpica de les dones gallegues a Rosalia
Per a Carme Alcalde i tots els amics de “Presència”
Oberts ulls
sense mirada,
sempre fixos
mar endins.
Vent no vol
blanc de veles,
que tornin
vaixells
d’enllà.
Fam encara
mal calmada
infla ventres
de negats.
Quietud,
malson de plata,
bruixes i pluja
als camins.
Lentes
processons
de ciris
passen i cremen
sembrats.
Colgàvem
de mica en mica
a la cendra
de la llar
guspiretes
d’esperança:
foc i llum són
apagats.
Ales esteses
de fosca,
vella por
del llop, la neu.
On els fills,
on tots els homes,
on l’enyor
de tants adéus?
Pobres, soles
nit i dia,
sense cap
consol ni guia,
no tenim
més companyia
que la veu de Rosalia,
que aquest plor
de Rosalia,
que aquest cor
de Rosalia,
que la seva
poesia.
5 comentaris:
Eduard,
Amb quin goig no he llegit aquest escrit d’avui, i el poema de l’Espriu. Miop de mi, m’ha calgut per adonar-me com per a les dones gallegues tant com per a mi la poesia de Rosalía no devia ni deu ser poca cosa.
Esperem que els escriptors d’ara mantinguin vincles amb el país d’ella, val a dir amb la seva font.
En tot cas, si es poden fer peticions de bona fe, un dia o altre que et vagui, parla’ns de la poesia en gallec, i de tradició gallega, que va escriure un Carles Riba de disset anys i mig entre gener i febrer de 1911…
(…i que tu i jo vam descobrir ja fa algun any, sí, quan érem menys coneguts de nosaltres mateixos, però més joves…)
J.
Notaire,
No és poca cosa, no, la poesia de la Rosalía. Ho pot ser per al lector poc viu, o per al patriarcat, que sempre l'ha volguda reduir a ploranera amb gràcia. I és molt més que això, i no és això...
En parlar-me de la poesia gallega d'en Riba m'has fet venir al cap un poema que un autor gallec li va dedicar, i que vaig llegir fa alguns hiverns, en bona companyia, al capdamunt de les pedres del Castro de Baroña mentre es ponia el sol, on tu també l'has vist pondre's.
En parlarem, doncs.
Una abraçada,
Eduard
Eduard, L'espiell t'ha atorgat el Premio Dardos... Felicitats! :D
I no oblideu que a "Longa noite..." en Riba també recull algun elogi...
Per cert, estic content perquè la contrasenya que haig d'introduir és "comintru", paraula que, amb la deformació de les lletres, m'ha saltat als ulls com a "contínuum", i m'ha fet gràcia...
Per aquí anava la lectura, per aquí...
(Ahir jo entrava un comentari i la contrasenya fou "deste". I jo, és clar, vaig pensar... e logo, de cal vai ser?)
Publica un comentari a l'entrada